The Stories

 

 

 

Hanna van den Heuvel

Hanna van den Heuvel

“Ons idee kwam vanuit de overtuiging dat wij iets moesten gaan doen met jongeren, omdat zij de toekomst zijn. Jongeren krijgen constant te horen dat zij het klimaatprobleem moeten gaan oplossen, wat veel druk en een gevoel van machteloosheid creëert. Wij willen jongeren laten zien dat het oplossen van klimaatverandering mogelijk is en dat het op een laagdrempelige manier kan. En zo kwamen we op het idee om een duurzaam festival te organiseren, want sta jij op een festival met tweeduizend man die ook allemaal de keuze maken om iets goed te doen, dan geeft dat een gevoel van verbondenheid en een echte 'yes-we-can' vibe!”
Peter van Kampen

Peter van Kampen

"In de jaren 80 ben ik opgeleid in de landbouw, waar we leerden om veel spuitmiddelen en kunstmest te gebruiken. Het is alleen zo dat zelfs al gebruik je deze middelen, wordt er op de veilingen enkel gekeken naar het uiterlijk van de groenten; elk stuk groente moet er perfect uitzien. Op den duur vroeg ik mezelf af: waar zijn we nou mee bezig? Door deze bewustwording ben ik in 2001 de EKONOOM begonnen. Ons doel is om biologische groenten en fruit bereikbaarder te maken, en als biologisch ergens voor staat dan is het duurzaamheid!"
Dorien Beijk

Dorien Beijk

"Ik wilde iets veranderen in het dagelijks leven, in je dagelijkse routines. En met die gedachte kwam ik bij de badkamer. Want als ik in de badkamer kijkt dan zie ik daar allemaal flessen staan die je bijna allemaal dagelijks gebruikt. Als we dat nou kunnen veranderen, de doucheflessen, de shampoo's en de tandpasta's, dan verander je op een dagelijkse basis elke keer een klein beetje. Ik denk dat dat wel dé manier is om impact te maken."
Lennard Duijvestijn

Lennard Duijvestijn

“Wij proberen heel erg te luisteren naar wat het landschap ons vertelt. Wat gebeurt er als wij er iets aan veranderen? Hoe heeft dat effect op de diversiteit van planten? Op het bodemleven en ecologie? Wij zien het landschap als één groot natuurlijk systeem waarin alle onderdelen elkaar versterken door samen te werken. Wij als mens hoeven geen negatief effect te hebben op de natuur. Landgoed Roggebotstaete is daarom ook een bundel van allemaal verschillende initiatieven, zoals GreenOrganics met hun Greenhouse, het voedselbos van Rich Forests en de bijentuin die in samenwerking met de Triodos Foundation is opgericht. Allemaal werken we samen om de natuur op het landgoed te versterken!”
Madeleine Duran

Madeleine Duran

“We zijn beiden in aanraking gekomen met permacultuur toen we in het buitenland woonden. En met die ervaring zijn we geïnteresseerd geraakt om ook zelf een voedselbos te beginnen. Wat je met zo’n voedselbos doet, is dat je verschillende planten en dieren bij elkaar zoekt om samen te werken. Je voegt geen water of bemesting toe maar laat alle verschillende lagen elkaar versterken en verdedigen. Dat is ook verhaal dat wij hiermee willen vertellen. Heb respect voor het systeem en de grond waarop je staat: teamwork makes dreamwork!”
Thomas Luttikhold

Thomas Luttikhold

“Je zou kunnen zeggen dat de afvalbak de grootste klant is van de horeca. Dit komt voornamelijk doordat chefs niet weten hoeveel bezoekers ze krijgen, wat die gaan kiezen en hoeveel de klanten gaan eten. Toen ik zelf nog in horeca werkte, zag ik ook veel voedsel verspild worden. Hierdoor kreeg ik de ambitie om hier zelf iets aan te doen, om het vak ‘wastewatcher’ te ontwikkelen. Bij Wastewatchers proberen wij door middel van data en data analyse te voorkomen dat voedsel überhaupt verspild wordt, zodat er eigenlijk geen reststromen meer zijn.”
Anna Liefers en Anika Postma

Anna Liefers en Anika Postma

“Het is altijd al een droom van ons geweest om een hostel op te zetten. Maar we wilden het dan wel in een vorm doen waarin we al onze creativiteit kwijt konden en waarin we vooruitstrevend met duurzaamheid konden zijn. Een van de belangrijkste dingen die we nu doen is het douchewater hergebruiken voor de toiletten. Daarnaast gebruiken we bijna alleen maar tweedehandsspullen voor ons meubilair. Het toffe aan een duurzaam hostel hebben is dat je mensen bewust maakt van duurzaamheid als ze hier verblijven. Dan kunnen ze dat mee naar huis nemen en er ook iets mee doen!”
Koen Verlinden

Koen Verlinden

“Wat wij willen bereiken is dat FAIR Coffins niet meer hoeft te bestaan. Het is namelijk het meest ecologisch om helemaal geen uitvaart kisten te gebruiken. Een deel van het materiaal van normale kisten, voornamelijk de lijm, breekt namelijk amper tot niet af en komt in het drinkwater en onze grond terecht. Bij FAIR Coffins maken we kisten van reststromen die compleet biologisch afbreekbaar zijn, en daarmee proberen we onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verminderen. Totdat we een manier vinden om een uitvaart te hebben zonder kist!”
Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt

Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt

“Wij denken dat er een win-win situatie kan worden gecreëerd tussen economie en ecologie. Er moet namelijk meer samenwerking komen met de natuur, en meer biodiversiteit is daar één onderdeel van. Met ptthee proberen we inheemse kruiden en bloemen te planten die dit kunnen stimuleren. Van deze kruiden en bloemen maken we dan weer 100 % Nederlandse kruidenthee. Wij zien dit als een hele makkelijke eerste stap om meer met de natuur samen te werken, en natuurlijk lekkere thee te produceren!”
Tamara Zwarts

Tamara Zwarts

“Wij proberen mensen een duwtje in de rug te geven om te beginnen met een duurzamer leven. We kennen alle ‘standaard’ tips wel: douche minder lang, doe het licht uit, fiets wat meer. Maar wat als je nog een stap verder wilt gaan zonder dat dat ingrijpend is in je dagelijks leven? Ons idee was juist dat mensen duurzaamheid klein konden aanpakken met iets dat ze toch elke dag moeten doen: eten! Met Ikeetduurzaam proberen we dat op een makkelijke manier over te brengen door duurzame recepten te leveren en workshops te geven die uitleggen wat het inhoud om duurzamer te eten.”
Jeanne van Ittersum en Anton van Kooij

Jeanne van Ittersum en Anton van Kooij

“Duurzaamheid is verweven met alles wat we doen. Privé deden we al ons best om zo duurzaam mogelijk te leven. Maar we wilden meer doen, meer impact maken. Daar is Trash’ure Taarten uit voort gekomen. Een klein scheurtje, sneetje of plekje op bijvoorbeeld een appel is al genoeg voor distributie centra om de appels niet meer te verkopen en dan weg te gooien. Gelukkig kunnen wij ze dan overnemen om er taarten van te maken!”
Marjolein Moeijes

Marjolein Moeijes

“Veel mensen zijn tegenwoordig bezig zijn met hun negatieve impact op het milieu te verminderen, door bijvoorbeeld vegetarisch te eten, minder te vliegen of door minder spullen te kopen. Dat is hartstikke goed, maar wij proberen hiernaast ook mensen te laten realiseren dat zij een positieve impact kunnen hebben op de natuur in hun leefomgeving. Dit doen we door mensen te laten zaaien en planten op leuke bijeenkomsten. We maken het aantrekkelijk en makkelijk voor iedereen om mee te doen. Zo krijgen we belangrijke onderwerpen zoals biodiversiteit bij het grote publiek.”
Janet Pasveer en Tine Sietsma

Janet Pasveer en Tine Sietsma

“Wat wij heel erg belangrijk vinden, is dat we mensen plezier laten hebben in hun eigen leefomgeving, en dat kan beginnen bij je tuin en je bodem. Wij geven mensen de beginselen mee en leren ze om klein en simpel te denken. Je weet al snel genoeg over zaden om zelf iets te beginnen. Wij zeggen: Stop het zaadje in de grond en zie maar wat er gebeurd! Zo creëer je bewustzijn.”
Tine Sietsma

Tine Sietsma

“Wat wij heel erg belangrijk vinden, is dat we mensen plezier laten hebben in hun eigen leefomgeving, en dat kan beginnen bij je tuin en je bodem. Wij geven mensen de beginselen mee en leren ze om klein en simpel te denken. Je weet al snel genoeg over zaden om zelf iets te beginnen. Wij zeggen: Stop het zaadje in de grond en zie maar wat er gebeurd! Zo creëer je bewustzijn.”
Janco Heida

Janco Heida

“We moeten de connectie met de natuur en de mens weer opzoeken. Boeren moeten meer waardering krijgen voor de functie die ze hebben in de maatschappij. Er moet meer nadruk gelegd worden op de waarde die ze toevoegen. Daarom ben ik ook heel gedreven om de lokale economie te behouden, om daar weer de kans te krijgen om die connectie weer te vinden, met de mens en de natuur.”
Peter de Haan

Peter de Haan

“We weten al een poosje dat er veel uitdagingen zijn die te maken hebben met de zee en er zijn ook al heel veel organisaties die fantastisch werk doen om dat onder de aandacht te brengen. Maar er is vanuit overheden bijna geen capaciteit om hier werk van te maken. Dus wij dachten, dat moeten we zelf doen – als sociale onderneming. Vanuit dat oogpunt zijn we Sea Ranger Service gestart. Om de boswachters van de zee te zijn.”
Marjolein Jonker

Marjolein Jonker

“We moeten binnen de grenzen van de planeet leren leven. Zo kunnen we misschien de planeet een stukje beter achterlaten dan we hebben aangetroffen. Van mij hoeft niet iedereen in een Tiny House te leven maar we moeten wel onze mind-set veranderen. De afgelopen vier decennia zijn we enorm gaan inzetten op groei, meer spullen en grotere huizen en dat kan de planeet helemaal niet aan. Door kleiner te wonen ben je meer in contact met buiten zijn en de natuur. Je gaat meer waardering en gevoel voor de natuur krijgen waardoor je er ook weer beter voor wilt zorgen."
Wout Veldstra

Wout Veldstra

“Ik zie onze link met duurzaamheid voornamelijk in het praktisch, in het concrete. We proberen mensen persoonlijk te betrekken bij duurzaamheid, en dan specifiek binnen hun eigen woonomgeving. En daarmee te laten zien dat ze zelf een steentje bij kunnen dragen aan duurzaamheid. Het gaat om een andere levenshouding en een andere manier van omgaan met je leefomgeving. Je bestrating weghalen en daardoor meer leven en biodiversiteit in je tuin brengen is een hele makkelijke manier om dat te doen!”
Lisanne Addink-Dölle en Marjet Breuren-de Jong

Lisanne Addink-Dölle en Marjet Breuren-de Jong

“Een van de belangrijkste pijlers van duurzaamheid is de circulaire economie. Wij functioneren als één systeem. Het wordt tijd om daar wat meer bij stil te staan. Gooi geen dingen weg, want er is geen weg. Wat de een over heeft, kan weer handig zijn voor de ander. Zo creëren we een wereld waarmee we nog heel lang vooruit kunnen. Hier kunnen we heel concreet en op een creatieve manier mee aan de slag.”
Sander Peltenburg

Sander Peltenburg

"Insecten gebruiken 95% minder water, 90% minder land en 85% minder voer. En 80 % van de wereldbevolking eet ze al. Dus eigenlijk klinkt alles aan insecten geweldig, dus waarom eten we het dan niet hier? Daar werken we aan. Dat iedereen zegt: ‘Insecten zijn niet eng. Het is gewoon een lekker en goed product. En op termijn net zo duur als een stukje kip."